Bistranska 98, Poljanica Bistranska 10298 Bistra / Tel: +385 (0)1 3390 039 / OIB: 75454185661|opcina-bistra@bistra.hr

Oborovo – zbor građana u znaku bazne stanice

//Oborovo – zbor građana u znaku bazne stanice

Oborovo – zbor građana u znaku bazne stanice

Prvi od najavljenih zborova građana po bistranskim mjesnim odborima održan je jučer u Oborovu, uz prisutnost velikog broja mještana, čemu je osobiti razlog bio nezadovoljstvo dijela žitelja s nedavnim postavljanjem bazne stanice mobilne telefonije u Oborovu.

Po njima, suština problema leži u činjenici njihove neinformiranosti o zahvatu teleoperatera, za koji se boje da bi mogao naštetiti njihovom zdravlju, ali i umanjiti vrijednost tamošnjih građevinskih i poljoprivrednih parcela, uz višekratno ponavljanje pitanja o opravdanosti postavljanja antenskog stupa na upravo ovoj lokaciji. Dio prijedloga išao je i za organiziranjem potpisivanja peticije za preseljenjem bazne stanice, u čemu očekuju i pomoć općinskog čelništva.

Odgovarajući na upite sumještana, načelnik Krešimir Gulić je okupljene informirao kako općina, sukladno postojećoj zakonskoj regulativi, nema nikakvog utjecaja na odabir lokacije od strane investitora te da ista za navedeni zahvat nije izdala nikakvo rješenje ili suglasnost, budući da one nisu propisane, odnosno da je zahvat izveden sukladno važećem Pravilniku o jednostavnim građevinama. Nadalje, Gulić je naglasio da je investitor, ipak, na njihovu intervenciju promijenio lokaciju bazne stanice, njezinim preseljenjem na veću udaljenost od stambenih jedinica. Kada je riječ o zdravstvenoj problematici istaknuo je kako su obavljena sva potrebna mjerenja te da je radi vjerodostojnosti istih i sama Općina kupila mjerni instrument, pa je utvrđivanje štetnosti zračenja moguće svakodnevno provjeravati. Naglasio je kako su mjerenja zračenja pokazala da su ista u dozvoljenim granicama, često i manja od zračenja mobitela i rutera, koje svakodnevno koristimo, uz napomenu kako se i njegova kuća nalazi u blizini bazne stanice.

Nakon rasprave o baznoj stanici, koja u konačnici nije rezultirala nikakvim zaključkom osim o potrebi stalnog mjerenja zračenja, građani su informirani o budućim zahvatima na komunalnoj infrastrukturi u Oborovu. Najavljeno je skorašnje uređivanje Ulice Franje Gulića i Brezinske, sanacija odvodnje na križanju Bistranske i Gulićeve ulice te rekonstrukcija javne rasvjete, kojom se planira uvesti nova led rasvjeta na području cijele Općine.

 

 

2018-02-07T11:56:53+00:00