Posljednje nedjelje u prošloj godini bistranski planinari upriličili su izlet po Samoborskom gorju, koji su započeli od Šoićeve kuće, nakadašnjeg planinarskog doma koji je, nažalost,  zatvoren već više godina.
Slijedio je uspon na Japetić, vrh visok 879 metara, gdje se planinarilo u zimskom ugođaju popraćenom tankim snježnim pokrivačem. Nakon kraćeg zadržavanja na samom vrhu, radi obilaska piramide i fotografiranja prekrasnih zimskih pejzaža, pohod je nastavljen u smjeru planinarskog doma Žitnica, gdje je upriličen prvi veći odmor. Daljnje destinacije bile su Velika vrata (580 m), vrh Stražnik (708 m) i Preseka (683 m), sve do uspona na Oštrc (752 m).
Nakon još jednog zasluženog odmora pokraj doma Željezničara slijedilo je spuštanje i povratak na polazišnu točku ovog izleta, čime je privedena kraju prevrtiljiva, teška i nepredvidiva 2020. godina, kako za cijelo društvo tako i za bistranske planinare.
Kao što je vidljivo iz redovnih mjesečnih izvješća rada naših planinara, iza njih je još jedna uspješna godina, brojne posjećene destinacije te osvojeni njihovi vrhovi, brojna uživanja u prirodnim ljepotama, na kojima su, osim samog planinarenja, redovito i predstavljali Bistru, razgovarajući i razmjenjujući svoja iskustva s planinarima bliže i dalje okolice.
Planinarsko društvo Bistra i ove će godine nastaviti s dosadašnjim aktivnostima, organiziranjem novih planinarskih pohoda, dobrim druženjima i uživanjima u bogatstvu prirodnog okoliša Hrvatske. Stoga iz društva još jedno ponavljamo poziv za uključivanjem u njihov rad i na nova zajednička planinarenja.

(materijali – Tomislav Novosel)