Posljednjih godina Fašnik u Bistri protiče u znaku veselja bistranskih mališana, koji svoj trud maskiranja u raznovrsne likove ponosno predstavljaju Bistrom, uz poneku pjesmu i recitaciju te neizostavne dječje osmjehe na njihovim licima. Njihov trud obično je nagrađen slatkišima i krafnama, a dobro su prihvaćeni i novčani prilozi, budući da đeparca nije nikada previše.

I dok se naši mališane vesele tom danu, odraslima je to, nažalost, već dulje vrijeme samo podsjetnik na neka davna vremena. Vremena kada su Bistrom prolazile brojne fašničke povorke, kada je bilo organizirano više suđenja Fašnika, tombola i prigodnih „veselica“, vremena plesa pod maskama, nekih ne tako davnih vremena koja postoje još samo u sjećanjima odraslih.

Bilo je to lijepo vrijeme, vrijeme koje bi se možda moglo opet vratiti i to ne uz nužnost imanja nekih velikih novčanih sredstava, već više uz novo buđenje entuzijazma i želja za druženjima, vrijeme u kojima nećemo biti samo promatračima već istinskim kreatorima vlastitih sretnih trenutaka.