Kapela svetog Vendelina, Donja Bistra

 • Adresa: Stubička 510
 • Donja Bistra, 10298 Bistra

Kapela Sv. Vendelina smještena je na raskrižju puteva u središtu povijesnog naselja Donja Bistra. Izgrađena je 1761. godine u jednostavnim baroknim oblicima kao jednobrodna građevina manjih dimenzija s istaknutim polukružnim apsidalnim završtekom. U središtu je postavljen oltar s prikazom Sv. Vendelina, ulje na platnu nepoznatog autora iz 18. sstoljeća.

Kapela svetog Josipa, Gornja Bistra

 • Adresa: Bolnička 21
 • Gornja Bistra, 10298 Bistra

Kapela Sv. Josipa je dvorska kapela u dvorcu Oršić u Gornjoj Bistri. Pravokutnog je oblika, s dvije etaže zaključene češkim svodom. Kapela ima skladno oblikovan rokoko emporij i oratorij, vrijedan rezbarski rad u drvu. Interijer je opremljen slikama iz doba baroka i kvalitetnim rokoko inventarom. U zaglavnom kamenu iznad portala uklesana je godina 1774.

Kapela svetog Roka, Novaki Bistranski

 • Adresa: Stubička ulica 350
 • Novaki Bistranski, 10298 Bistra

Na zemljištu neposredno uz današnju kapelu Svetog Roka u Novakima sredinom 19. stoljeća je stajala mala i trošna drvena kapela. Za novu kapelu, prema nacrtu i proračunima bitno veću od stare, bilo je potrebno više mjesta pa je za 200 forinti kupljena susjedna parcela od Josipa Đurin. Iskop temelja za novu kapelu započeo je 11. lipnja 1863. godine. Ugovor o gradnji napravljen je i potpisan u nazočnosti Kotarskog suca iz Donje Stubice, a radovi su povjereni poznatom zagrebačkom obrtniku Baltazaru Majcenu. Blagoslov kamena temeljca 18. lipnja iste godine okupio je veliko mnoštvo župljana i tada je pri vanjskom uglu zida na desnoj strani od ulaznih vrata položen zapis u za to posebno napravljenu kamenu udubinu. Do srpnja 1864. godine kapela je potpuno izgrađena, uređena, oslikana i ograđena cintorom.

Kapelu je uz veliku svečanost blagoslovio župnik Jakob Cerovski na Rokovsku nedjelju 1864. godine.

Kršćanska adventistička crkva, Novaki Bistranski

 • Adresa: Mornarska 10
 • Novaki Bistranski, 10298 Bistra

Adventistička crkva nalazi se u Novakima Bistranskim, Mornarska 8. Adventisti su se u Bistri pojavili još početkom prošlog stoljeća i to u Novakima Bistranskim u obitelji Mije Đurina.

Prvu crkvu izgradili su još 1953. godine, da bi je 1985. godine srušili i na istom mjestu izgradili novu koja je posvećena 1989. godine.

Župna crkva svetog Nikole biskupa, Poljanica Bistranska

 • Adresa: Crkvena 1
 • Poljanica Bistranska, 10298 Bistra

Crkva Sv. Nikole u Poljanici Bistranskoj sagrađena je 1631. godine i primjer je jedne od najranijih baroknih crkava u Hrvatskoj. Iako relativno često obnavljana, crkva je zadržala osnovni ranobarokni izgled, te zajedno sa sačuvanim inventarom s kraja 17. i 19. st. ( glavni oltar sv. Nikole, neogotika, bočni B. D. Marije iz 17 st. i sv. Antuna iz 17.st, kamena krstionica ) predstavlja vrlo vrijedan spomenik tog vremena i kulturni objekt nulte kategorije.

Župni ured Svetog Nikole biskupa, Poljanica Bistranska

 • Adresa: Crkvena 1
 • Poljanica Bistranska, 10298 Bistra
 • Telefon: 01 3390 611

Župni ured Sv. Nikole biskupa smješten je u župnom dvoru koji je izgrađen početkom 20. stoljeća na povišenom platou nasuprot južnom zidu crkve. Riječ je o prizemnici pravokutnog tlocrta s plitkim rizalitnim istakom na glavnom pročelju prema crkvi.

Osim novoga, na istočnom platou iznad crkve nalazi se i ruševni stari župni dvor izgrađen još krajem 18. stoljeća. Rješenjem Ministarstva kulture i crkva i oba župna dvora proglašeni su zaštićenim kulturnim dobrom.