Početkom kolovoza KUD Bistra sudjelovao je na 56. Međunarodnom folklornom festivalu u Villi Santini, na sjeveru Italije.
Članovi folklorne vokalne skupine „Sot la Nape“ prošloga su ljeta bili naši gosti na godišnjem koncertu povodom Dana Bistre, a ovoga smo ljeta mi otišli do njihovih planinskih krajeva. Na put smo krenuli u subotu, 8. kolovoza, a vratili smo se u utorak, 11. kolovoza.

Taman su vladale one jake vrućine pa smo subotu proveli u Crikvenici kupajući se i gaseći užarenu ratkapu. Ipak smo mi mi, ne može nam i ne smije nikako biti dosadno!

Dva smo dana boravili u Villi i posjetili obližnja sela.

Tako smo imali priliku vidjeti tvornicu pršuta i pivovaru u mjestu Sauris.

Domaćini su se potrudili da nam boravak bude ugodan pa su nam u nedjelju navečer pripremili tradicionalnu palentu. Vježbali smo koreografije na parkiralištu našega odmorišta, družili se s nepozvanim gostima – zmijama, skakavcima, itd.
U ponedjeljak smo sudjelovali na misnom slavlju.

Potom smo pjevali na svadbenoj proslavi Francisce i Flavija, članova skupine koja nas je ugostila.

Večer je bila rezervirana za nastup. Naše starije gospođe vokalnom su izvedbom otvorile naš nastup i oduševile sve prisutne. U Međimurju smo uživali što je i publika prepoznala pa nas nagradila velikim pljeskom. Zagorje je također dobro prošlo.

Nakon šumske večere, uputili smo se u Hrvatsku. Zahvalili smo domaćinima na svemu, a njima je bilo žao što moramo ići. No, neki su trebali na posao u utorak ujutro, neki su hvatali bus i godišnji odmor pa smo krenuli kući. Kilometre smo lakše prešli uz bećarac gđe Špoljar i u ranim jutarnjim satima stigli kući.
Tim smo inozemnim putovanjem pod vodstvom nove predsjednice završili još jednu sezonu. Trenutno se odmaramo, a s početkom listopada ponovno stupamo na pjevno-plesne daske