Nakon jedanaest godina treniranja u Hrvačkom klubu Bistra Ivan Brezović napušta klub i prelazi službeno u redove Hrvačkog kluba Zagreb. Ivan sa svojih šesnaet godina ulazi u skupinu kadeta, a njegove težinske skupine (do 85 kg) nema u bistranskom klubu pa nema ni sparing partnera na treninzima.

Ivan se hrvanjem počeo baviti sa nepunih šest godina života, a svoje prve hrvačke zahvate učio je u Hrvačkom klubu Bistra pod vodstvom umirovljenog trenera Josipa Lisca. Umirovljenjem Jospia Lisca, treniranje preuzima trener Josip Kovačević. Pod vodstvom Kovačevića Ivan prolazi tri dobne skupine: mlađe dječake, starije dječake te kadetsku skupinu. U tim skupinama dječaka Ivan osvaja Državno prvenstvo grčko-rimskom stilu i u slobodnom stilu. Pet godina uzastopce osvaja zlato na Međunarodnom božićnom turniru kao jednom od najtežih turira u godini, na Međunarodnom turiru Zlatni pijetao u Koprivnici – zlato, Sisak open – zlato i srebro, Gapčikovo u Slovačkoj zlato, gdje je ostvario  i svoju prvu zlatnu  medalju davne 2006. godine, te niz drugih plasmana. U kadetskoj skupini Ivan osvaja drugo mjesto na prvenstvu Hrvatske 2016. godine, Zadar open, Sisak open 2016. srebro i niz drugiih. Iako je kadetska skupina Ivanove težinske kategorije izrazito teška i okuplja najbolje hrvače Hrvatske, Ivan uvjek ostaje pri plasmanu.

Klub Bistra napušta jer nema sparing partnera u svojoj kategoriji te ne može na taj način  trenirati dovoljno dobro kako bi konkurirao dečkima iz drugih klubova, a borbe postaju sve teže i zahtjevnije.

“Odluka o prelazu u drugi kub bila mi je teška jer sam odrastao u Hrvačkom klubu Bistra. Večina dečkiju kada krene u srednju školu prestaju trenrati, što se na Bistri uvijek događa. Bistranski klub uvijek ima nedostatak hrvača viših kategorija. Pošto nikada nisam pomišljao o prestanku trenirnja upisao sam Športsku gimnaziju u Zagrebu i u studenom 2016. godine preselio se u Đački dom u sklopu gimnazije, kako bih mogao ići na treninge u HK Zagreb.  U HK Zagreb treniram svaki dan i treninzi su jako naporni i jako dobri. Treniram sa dečkima svoje dobi i svoje kategorije. Logično je bilo da i službeno prijeđem u taj klub. Nedostaje mi bistranski klub i jedino što mogu je zahvaliti treneru KovačevićU na podršci koju mi je davao svih ovih godina i prilikom prijelaza u drug klub – ističe Ivan.

Kao odličan učenik nije imao problema prilikom upisa u srednju školu a Športska gimnazija bila mu je logičan slijed nastavka šporskog života jer ta gimnazija svojim načinom rada omogućuje nastavak  aktivnog bavljenja športom.

U hrvanju nema unosnih ugovora i velikih novaca što je san i motivacija većine mladih sportaša. Ivan ističe kako je njemu hrvanje dalo sve ono što niti novac ne može stvoriti.

 

 Hana Harazin