Noć knjige 2016. u Knjižnici Bistra obilježili smo gostovanjem dvojice hrvatskih autora i izložbom knjiga.

U ranim poslijepodnevnim satima s djecom iz programa predškole Dječjeg vrtića Kapljica družio se ilustrator i animator Zdenko Bašić. Ovom prilikom predstavio nam je svoju zbirku priča o vilenjacima i elementarnim bićima sjeverozapadnog dijela Medvednice pod nazivom Sjeverozapadni vjetar. Mališani su pozorno slušali i postavljali brojna pitanja o mrakima, pesiglavcima, mračnjaku, vilama… Na kraju nam je autor prikazao višestruko nagrađivani kratkometražni film Vesla nastao u suradnji s Manuelom Šumbercem i s glazbenom podlogom Zlatana Stipišića Gibonnija.

U večernjim satima pridružio nam se profesor filozofije i sociologije te pasionirani putnik Juraj Bubalo. Putopisnim predavanjem predstavio nam je svoju zbirku putopisnih priča Dodir Orijenta te smo zajedno putovali Bliskim Istokom i jugozapadnom Azijom stopama Aleksandra Velikog. Zanimljivost same zbirke leži u autorovom spajanju klasičnog putopisa o „ljudima i krajevima“ i eseja o osobama koje su svojim djelovanjem spomenute prostore obilježili (Sokrat, Isus Krist, Lawrence od Arabije, Aleksandar Veliki…).

Vrijedne stare knjige knjižničnog fonda (izdanja do 1945.g.) povodom Noći knjige ukrasile su zidove knjižnice te se mogu razgledati do kraja svibnja. Navedene knjige inače se nalaze u zatvorenom pristupu te su dostupne korisnicima samo na zahtjev.