U mjesecu travnju u organizaciji Narodne knjižnice Hum na Sutli i HZKD – Klanjec održava se u Humu na Sutli književna manifestacija Dan Rikarda Jorgovanića, te se od 2007. godine dodjeljuje književna nagrada kao sjećanje na ime i djelo književnika Rikarda Jorgovanića.
Za nagradu mogu konkurirati sve vrste književnih djela autora koji su porijeklom iz Hrvatskoga zagorja, žive u Zagorju, autora koji svojim radom daju izniman doprinos književnim i drugim vrijednostima Hrvatskoga zagorja.
Ove godine nominirane su:
Zbirka poezije Martine Mirt-Ojdanić „Venček od Mirte“,
priče Jasne Balaško „Plava jabuka“ i
zbirka poezije „Arhitektura savjesti“ Vere Grgac, za koju je Povjerenstvo jednoglasno odlučilo da se dodjeli ovogodišnja nagrada.
Povelju i novčanu nagradu dodjeljuju Općina Hum na Sutli i HZKD – Klanjec, koje su dobitnici Veri Grgac uručili zamjenik načelnika Hum na Sutli Rajko Jutriša te predsjednik HZKD-a Božidar Brezinščak Bagola koji je govorio o autorici, naglasivši visoku razinu izvornog govorništva, osvojenim nagradama i priznanjima, prethodnim zbirkama, sudjelovanju na pjesničkim smotrama u Hrvatskoj i inozemstvu, te promoviranju zavičajnog govora i Bistre…