Nakon bistranskog dvorca Oršića, zaprešićko područje i Zagrebačka županija ovih su dana postali bogatijima za novo zaštićeno područje, koje je to postalo proglašenjem od strane Skupštine Zagrebačke županije.

Povodom proglašenja novog zaštićenog područja te obilježavanja desetljeća rada Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije, ove je srijede u dvorcu Lužnica održana proslava, kojoj je nazočio veliki broj uzvanika i gostiju.

Kao i kod dvorca Oršića u Gornjoj Bistri i ovdje je riječ o parku oblikovanom u engleskom parkovnom stilu, uz zamjetni utjecaj francuskog kasnobarkonog vrta, čija su glavna obilježja razigrane žive ograde uz višebojne cvjetne gredice.

Govoreći o novom spomeniku parkovne arhitekture ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić posebno je istaknuo zasluge časnih sestara, koje su pokrenule tu inicijativu, dok je župan Stjepan Kožić naveo kako Javna ustanova Zeleni prsten već deset godina uspješno štiti prirodu Zagrebačke županije, uz nadu kako će to tako biti i u ubuduće.

Od predstavnika Zelenog prstena, ravnateljica Tatjana Masten Milek prisutne je upoznala s aktivnostima Ustanove u proteklom desetljeću rada, naglasivši kako je cijela naša županija svojevrsnim biserom prirode, uz najavu kako postoji još sadržaja koji zaslužuju zaštitu.
Glavni čuvar prirode Darko Slukan predstavio je dvorac i park, od njihovog nastanka i namjene te razvoja, opisujući njihove osobitosti i sastavnice, sve do današnjih dana, što je u konačnici i rezultiralo dobivanjem statusa zaštićenog područja.