Cesargradska gora bila je novom destinacijom bistranskih planinara, koju je pohodilo njih 15-ak sredinom veljače. Planinarska tura krenula je iz Klanjca, u kojem su prvo posjetili galeriju Antuna Augustinčića, jednog od naših najznačajnijih kipara i predstavnika hrvatske moderne umjetnosti, inače rođenog u Klanjcu.

Po obilasku galerije uputili su se na Cesargradsku goru, površinom najmanju hrvatsku goru, na kojoj su stazi pratili poučnu Eko stazu Cesarskom gorom, uređenom u zaštićenom području značajnog krajobraza Zelenjak – Risvička i Cesarska gora.

Penjući se stazom svjedočili su otvaranju brojnih vidika u svim smjerovima, prema jugu na Medvednicu i Samoborsko gorje, na sjever prema Hrvatskom zagorju i njegovim planinama Strahinjščici, Ivanščici i Ravnoj gori, a sa samog vrha i na Sloveniju te na u daljini Kamniške i Savinjske alpe.

Dalje su posjećene stare zidine Cesargrada i istoimena planinarska kuća, da bi nakon kraćeg odmora i uživanja u živopisnoj prirodi uslijedio povratak do vozila te posjeta doline Zelenjak. U Zelenjaku su posjetili spomenik hrvatskoj himni te novo uređenu atrakciju Šetnju u krošnjama, nedavno uređenu od strane županijske ustanove za zaštitu prirode Krapinsko-zagorske županije.