Drugog vikenda mjeseca svibnja bistranski planinari upriličili su izlet na Samarske stijene. U središnjem dijelu Velike Kapele nalaze se Bijele i Samarske stijene koje spadaju u najvišu kategoriju zaštićenih područja – Strogi rezervat (zakonom zaštićeno područje s neizmijenjenom ili neznatno izmijenjenom sveukupnom prirodom).

Ovoga puta odlučili smo se na obilazak Sjeverne skupine Samarskih stijena, što zasigurno spada među najatraktivnije staze u Hrvatskoj, a savršeno vrijeme doprinijelo je najboljem mogućem ugođaju. Uspon na najviši vrh Samarskih stijena (1302 m) započeli smo sa šumske ceste Jasenak – Tuk (poznate kao Begova staza). Na vrhu nas je dočekao pogled kakav se samo može poželjeti. Najbliže prema sjeveroistoku vidio se greben Bjelolasice i vrh Kula. Na istoku se isticao Klek. U daljini na jugu dominirali su najviši vrhovi Sjevernog Velebita, a između njih i Goranskog masiva s Bitorajem i Viševicom na zapadu, mogli smo djelomično vidjeti i otoke Rab i Krk. Na sjeverozapadu je dominirao masiv Risnjaka i „špic“ Slovenskog Snježnika, dok su se u daljini bijelili  Alpski vrhovi.

Tijekom višesatne ture kroz divlju i netaknutu prirodu divili smo se neobičnim krškim oblicima, dubokim vrtačama te slikovitim vrhovima i udolinama s još slikovitijim nazivima (Stepenica, Piramida, Dolina vila, Faraonova dolina, Dolina suza, Veliki kanjon). Na kraju smo kratko razgledali i Ratkovo sklonište. Uz visoki nivo koncentracije potreban za svladavanje ovog zahtjevnog puta svih 15-ero planinara uspješno se spustilo do auta. Na kraju smo se prepustili drugačijoj vrsti uživanja, poznatim štrudlima s borovnicama u Bijeloj Ruži.

Među petnaestero naših planinara većini je ovo bio prvi susret s divljinom Samarskih stijena, neki su već u više navrata planinarili ovim krajem, da bi i jedni i drugi bili složni u odluci kako će prvom prilikom ponovno doći uživati u ovom „planinarskom raju“.

(materijali: Tomislav Novosel)