Zadnje nedjelje u svibnju bistranski planinari organizirali su izlet na Risnjak. Dovezli smo se do parkirališta Vilje, ulaza u Nacionalni park Risnjak. Tamo nas je dočekao rendžer nacionalnog parka kojem smo rekli naše planove, nakon čega nam je ukratko opisao današnju trasu i dao neke osnovne informacije o parku.

Krenuli smo putem preko Medvjeđih vrata i za oko sat vremena došli do Schlosserovog doma, planinarskog doma na Risnjaku, koji je na žalost još uvijek bio zatvoren. Nakon kraćeg odmora i pripreme krenuli smo prema vrhu do kojeg smo uspješno došli, pomažući se rukama i postavljenim sajlama. Uslijedilo je fotografiranje u svim mogućim kombinacijama i uživanje u pogledu. Međutim, vrijeme nam nije bilo sasvim naklonjeno, počeli su se skupljati oblaci, zbog kojih smo skratili boravak na vrhu i krenuli se spuštati. Taman kad smo došli do doma počela je kiša. Ne jaka i stalna, ali dosadna i pratila nas je tokom spuštanja na Cajtige i dalje do Vilja.

Došavši na početnu točku, iskoristili smo postavljenu nadstrešnicu i, naravno, upriličili uobičajeni piknik. Kišica je bila neumoljiva, tako da smo se ubrzo uputili natrag prema Bistri.

(Materijali – Tomislav Novosel)