Da život u vremenu ugroze koronavirusom ne mora biti uvijek usporen, dosadan i predvidiv najbolje nam svjedoče bistranski planinari, koji su opetovano „pobjegli“ od ovakve svakodnevice. Ovoga puta njihovo je odredište bio Nacionalni park Risnjak, s kojeg su se, kao i s ranijih brojnih planinarenja, vratili ispunjeni novim prekrasnim doživljajima te „punih baterija“ za nove životne izazove.

Više o njihovom planinarskom pohodu po Risnjaku iz pera predsjednika Planinarskog društva Bistra Tomislava Novosela –
U nedjelju 12. srpnja, obišli smo zapadni dio Nacionalnog parka Risnjak i osvojili vrhove Snježnik (1505 m), Mirnjak (1426 m) i Guslicu (1490 m).
Automobile smo ostavili kod planinarskog doma „Sušak“ na Platku. Otuda smo se prvo popeli na Snježnik i to grebenskim putem. Iako je bila polovica srpnja, temperatura je bila oko 10°, bili smo praktično u oblaku, a i puhao je jak vjetar, tako da se na samom vrhu nismo duže zadržavali. Od Snježnika smo se uputili na Mirnjak, pri čemu staza dosta strmo silazi, a zatim se ponovno uspinje, tako da je i fizički bila srednje zahtjevna. Na jednom dijelu staza hodali smo starim Frankopanskim putem, koji povezuje prostranu livadu Lazac, između Risnjaka i Snježnika, i Platak. Na vrhu Mirnjak uživali smo u prekrasnom pogledu na Snježnik i Risnjak na jugu i jugozapadu, dok se prema sjeveru otvarao pogled prema Gerovskom kraju, Čabru i dalje Sloveniji.
Po spuštanju s vrha Mirnjak krenuli smo dalje planinarskom stazom, uspinjući se na greben koji povezuje Snježnik i Guslicu, koji je bio posljednje odredište našeg planinarskog pohoda.
Ovaj dio puta ide preko livada, pri čemu se otvara pogled na Kvarner i Učku. Konačno, s Guslice smo se spustili na Platak, da bi se nakon okrjepe u domu uputili svojim kućama u Bistru.