Prve nedjelje u srpnju bistranski planinari uputili su se put Bijelih stijena, u zaštićeni dio prirode u kategoriji strogog rezervata.

Preko Ogulina i Jasenka autima smo došli do odvojka za Tuk i nakon 7 km makadamske ceste stigli smo na odredište – početnu točku uspona. Uspon do planinarske kuće Dragutin Hirc nije pretjerano dugačak, ali je prilično strm. Dočekali su nas ljubazni domaćini iz HPD Kapela iz Zagreba pa smo se malo zadržali uz ugodan razgovor i okrjepu.
Nakon toga krenuli smo prema vrhu. Završni dio uspona bio je poseban za većinu sudionika, jer su se neki prvi puta susreli s ovakvim penjanjem po stijenama uz pomoć sajle. Uspješno smo se popeli, ali i spustili s vrha. Dalje smo nastavili zahtjevnim Vihoraškim putem, koji vodi do Samarskih stijena. No to nije bila naša današnja tura, nego smo na prvom križanju skrenuli desno i počeli također zahtjevan i strm silazak. Spustili smo se do Doline kostura i prošavši kroz nju, šumskom cestom vratili se do automobila.

Kao i uvijek, Bijele i Samarske stijene ostavljaju bez daha one koji ih posjete prvi puta, kao i one koji dolaze opet, i opet, i opet …

(materijali: Tomislav Novosel)