Nakon ljetnog odmora tijekom kojeg su naši članovi uglavnom individualno planinarili, u rujnu smo organizirano u dva navrata obišli Hrvatsko zagorje i to Ravnu Goru i Strahinjščicu.

Ravna Gora je najsjevernija planina Hrvatskog zagorja, a mi smo odabrali put koji nas je od Trakošćana vodio do doma Pusti duh, preko kapelice Sveta Tri Kralja, piramide na vrhu (694 m) pa do Filićevog doma. Nakon odmora vratili smo se drugim putem do Trakošćana.

Strahinjščica je planina iznad Krapine, a mi smo uspon počeli u selu Strahinje odakle put vodi do planinarske kuće. Od nje smo preko vidikovca na stijeni „Dedek“ otišli do vrha Sušec (846 m) da bi se poslije slikanja vratili do planinarske kuće. Spuštanje je bilo preko Jelenskih pećina i Podgore nazad do Strahinja.

Iako ove zagorske planine nisu pretjerano visoke, usponi su poprilično strmi i nimalo lagani. Međutim blizina tih odredišta, prekrasni vidici i poznata zagorska srdačnost i gostoljubivost koja vas dočeka u planinarskim domovima i kućama čine ove planine atraktivnima i uvijek im se rado vraćamo.

I na kraju, naši članovi Snježana i Darko Dutković uspješno su obišli sve kontrolne točke Hrvatske planinarske obilaznice, o čemu više na stranicama www.hps.hr/info/hrvatski-vrhovi.

Tomislav Novosel