Institut za javne financije u razdoblju od studenog 2017. godine do ožujka 2018. godine analizirao je i ocijenio transparentnost lokalnih proračuna kojim su obuhvaćene 20 županija, 128 gradova i 428 općina, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj.
Proračunsku transparentnost lokalnih jedinica Institut za javne financije mjerio je brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama, a to su u ovom ciklusu: godišnje izvršenje proračuna za 2016., polugodišnje izvršenje proračuna za 2017., prijedlog proračuna za 2018., izglasani proračun za 2018. i proračunski vodič za građane za 2018.
Željela se utvrditi količina i pravovremenost objave analiziranih proračunskih dokumenata na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica te kvaliteta tih stranica .

Na popisu najtransparentnijih gradova s područja Zagrebačke županije našao se grad Jastrebarsko, čija je i web stranica također ocijenjena “odličnom”.
Uz Jastrebarsko odličnu ocjenu za transparentnost dobili su: Bistra, Dubravica, Kloštar Ivanić, Kravarsko, Križ, Marija Gorica, Pisarovina i Rugvica.
Četvorkom su ocijenjeni: Dugo selo, Ivanić-Grad, Samobor, Sveta Nedelja, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica, Vrbovsko, Zaprešić, Brdovec, Dubrava, Farkaševac, Jakovlje, Klinča sela, Luka, Pokupsko, Preseka, Rakovec, i Stupnik.
Trojku su dobiti: Brckovljani, Gradec, Krašić, Orle i Pušća.
Među jedinicama koje su pri dnu transparentnosti nalaze se Žumberak koji je ocijenjen s dvojkom, dok je 0 dobila Bedenica.

Kako bi utvrđeno stanje bilo što preglednije najširoj javnosti, rezultati istraživanja dostupni su i putem interaktivne karte koju je izradio Institut javnih financija.