Akademski kipar Zlatko Zlatić i njegova supruga Ivka dolaze živjeti u Bistru prije petnaest godina, gdje zatajno provode svoje umirovljeničke dane uz povremene pojave u javnosti, uglavnom na kulturnim događanjima. Uvaženi umjetnik Zlatko Zlatić preminuo je u rujnu 2019. godine, nakon čega njegova supruga Ivka nastavlja živjeti u Bistri te donosi odluku o doniranju djela Zlatkovog umjetničkog opusa Općini Bistra, što je realizirano krajem ove godine.

Ovom donacijom 40-ak slikarskih i kiparskih radova te skica Zlatka Zlatića prešlo je u vlasništvo Općine Bistra, koja će svoj postav imati u budućoj Zavičajnoj galeriji Bistre, koja će djelovati u sklopu Ekomuzeja Bistra.

Povodom ovoga za Bistru iznimnog kulturnog događaja načelnik Bistre Krešimir Gulić ugostio je prošloga tjedna donatoricu Ivku Zlatić u prostorijama Općine Bistra te joj, uz riječi zahvale, uručio prigodnu Zahvalnicu za ovako veliku i vrijednu donaciju umjetničkih djela.

Uz donatoricu Ivku Zlatić i općinsko čelništvo događnju su nazočili i akademski slikar Anto Kajinić, član Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu koji je za ovu prigodu napravio odabir doniranih djela, te Stjepan Špoljar Plavi, predsjednik Udruge likovnih aktivista Bistra, čijim je pomažućim članom bio i Zlatko Zlatić, a koja udruga je bila i inicijatorom ove donacije.

Opširnije o autorskom opusu Zlatka Zlatića i ovoj donaciji u proljetnom izdanju Glasa Bistre