Početkom tjedna u Zaprešiću su potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih EU sredstava projektu poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Zaprešić, koje je član i Općina Bistra u čije je ime ugovor potpisao načelnik Krešimir Gulić.

Ugovori su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zaprešići Željko Majcen, a samom potpisivanju je nazočio i župan Stjepan Kožić.

Radi se o ugovoru u vrijednosti 683,8 milijuna kuna od kojih je 70% osigurano iz fondova EU dok iznos sufinanciranih sredstava Grada Zaprešića i okolnih šest općina iznosi 159 milijuna kuna. Od toga iznosa udio Bistre je 17,53%, odnosno 7,44 milijuna kuna.

Ovim projektom će se na području Zaprešića i okolnih općina graditi novi gravitacijski i tlačni kolektori, rekonstruirati postojeći te gradit nove crpne stanice, uz dogradnju i rekonstrukciju postojećih. Na taj način će se sadašnji kapacitet uređaja za pročišćavanje otpadnih voda povećati sa trenutnih 55 na 70 tisuća ekvivalent stanovnika.
Realizacijom ovog velikog graditeljskog projekta komunalna odvodnja bit će izvedena na više od 92 posto zaprešićkog kraja, što će biti od nemjerljivog značaja za očuvanje prirodnog okoliša ovoga kraja.