U četvrtak, 8.veljače, održana je nova sjednica Vijeća za prevenciju Općine Bistra, u čijem radu su sudjelovali općinski načelnik i njegov zamjenik Krešimir Gulić i Danijel Drviš, načelnik Policijske postaje Zaprešić Mario Bošnjak, koordinatorica prevencije u PP Zaprešić Dubravka Petrović, ravnatelj Osnovne škole Eduard Kovačević, župnik Tomislav Kralj te predsjednik Savjeta mladih Općine Bistra Lovro  Borovec.

Glavna točka dnevnog reda odnosila se na sigurnost cestovnog prometa na području Općine Bistra, koje stanje je načelnik Gulić ocjenio alarmantnim, posebice iz razloga što su tijekom prošle i početkom ove godine bila čak tri stradavanja sa smrtnim posljedicama. Nadalje, Gulić je istaknuo kako su županijske ceste u dobrom stanju ali nedostaju bolja vertikalna signalizacija, učestalije radarske kontrole brzine, odnosno veća prisutnost policije na prometnicama, kao i kontakt policajci.

 

Mario Bošnjak, načelnik PP Zaprešić, je istaknuo kako od okolnih općina i Zapreišća jedino Bistra odskače sa smrtno stradalim osobama, što upućuje na potrebu pojačanog rada na prevenciji i djelovanju društva u cjelini, kako od strane policije tako i od općine, te da policija isto već provodi kroz ciljane akcije kontrole brzina te konzumacije droga i alkohola u noćnim satima.

Ravnatelj škole Eduard Kovačević je naglasio dobru suradnju škole i policije, kroz provođenje raznih preventivnih programa za roditelje i djecu, dok je župnik Tomislav Novosel ukazao na potrebu redovitijeg obilaska prostora oko crkve od strane policije.

Uz ove teme naglašena je i problematika prodaje i usluživanja alkoholnih pića maloljetnim osobama u trgovinama i ugostiteljskim objektima, kao i širenje preventivnih akcija i na srednoškolsku populaciju, dio kojih će se  provodit i putem prigodnih letaka i jumbo plakata, a najavljeno je i postavljanje više kamera te svjetlećih mjerača brzine.