NUŽNO POTREBNE MJERE ZA SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE LEGIONARSKE BOLESTI U OBJEKTIMA ZBOG COVID-19

 

U objektima koji su bili zatvoreni duže od dva tjedna zbog COVID-19 protuepidemijskih mjera je potrebno poduzeti slijedeće mjere:

 

  1. Provesti ispiranje sustava hladne i tople vode

 

Zadužiti jednu osobu koja vodi evidenciju o tome.

 

Sve osobe u tijeku radnog procesa ispiranja preporučamo da imaju kirurške maske na licu za smanjenje udisanja aerosola.

 

Rozete na slavinama/tuševima skinuti gdje ih ima, staviti u sredstvo za otapanje kamenca i dezinficirati.

 

Nadalje, na svakom izljevnom mjestu propusti minimalno 5 minuta hladnu vodu. Napraviti vizualnu inspekciju svih mjesta gdje se voda izljeva da se mogu učiti eventualna začepljenja i prelijevanja.

 

  1. Pasterizacija sustava tople vode

 

Osoba zadužena za kotlovnicu treba zagrijati vodu koja se priprema kao topla (PTV) na maksimum i sva izljevna mjesta pasterizirati na način da se ispušta vrela voda temperature +65 stupnjeva Celzijusa minimalno jednu minutu.

 

Krenuti od zadnjih točaka izljeva, gornjih katova i ispuštati vodu, a kada se primijeti mjerenjem toplomjerom da se voda rashladila, stati i pričekati da se u spremnicima nanovo podigne temperatura.

 

Na taj način obići cijeli objekt gdje se nalaze izljevna mjesta potrošne vode.

Kao trajne mjere, dok su zgrade/uredi/ustanove u funkciji držati u spremnicama toplu vodu na minimalno +60 stupnjeva Celzijusa, odnosno osigurati da u optoku na izljevnim mjestima bude minimalno +50 stupnjeva Celzijusa. Topla voda bi do ovog optimuma trebala doči u roku jedne minute. Hladna voda je optimalne temperature 20 stupnjeva Celzijevih ili manje, a trebala bi biti na potrošnom mjestu u roku dvije minute.

 

Recirkulacijska pumpa, ukoliko postoji u kotlovnici mora biti uključena cijelo vrijeme, a svi spremnici tople vode u funkciji. Ovlaštene osobe trebaju provjeriti stanje strojarnica ukoliko se radi o većim objektima.

 

Ukoliko se primijeti nešto sumnjivo može se pozvati uz tehničku osobu strojarske struke i epidemiolog za procjenu rizika od nastanka legionarske bolesti.

 

Skip to content