PAINT AND WINE – spoj slikarstva i humanitarnog djelovanja

Prije desetak dana Bistrani i stanovnici susjednih općina pokazali su kako imaju veliko srce i dušu. Naime, u prostorijama DVD-a Bistra na inicijativu nekolicine sumještana organiziran je humanitarni PAINT AND WINE za Jana.

Jan je dječak iz našeg kraja, kako njegovi roditelji Dorotea i Bruno kažu, 50% Bistran, 50% Stenjevčan. Dražesni sedmogodišnjak koji se između ostalih dijagnoza bori i sa cerebralnom paralizom, potpuno je ovisan o roditeljskoj skrbi. Da bi mu bila omogućena bolja kvaliteta svakodnevnog života, potrebna mu je operacija tetiva po Ulzibat metodi, koja se u Hrvatskoj nažalost ne izvodi, te je potreban put u susjednu zemlju. Operacija, put i smještaj se, naravno, plaćaju.
Prateći njihovu životnu priču, došlo je do ideje organiziranja humanitarne akcije. Sav iznos cijene PAINT AND WINE radionice u cijelosti je doniran roditeljima malog Jana, što je izazvalo i lavinu dobrovoljnih donacija i uplata bez sudjelovanja na spomenutoj radionici. Uz slikanje i okrjepu vinom i sokovima, posjetitelji su bili u prilici i kupiti kolačiće u humanitarne svrhe. 40-ak posjetitelja samog događanja kući su odnijeli svoje slike, ali i buru emocija upravo zbog posjeta Jana i njegove obitelji. Uz tople riječi zahvale, očiju punih suza posjetitelji su kući bili ispraćeni od strane Janove majke. Kroz citat “dobro je činiti dobro” te osjećaj da smo promjena koju želimo vidjeti općenito u društvu i svijetu, znamo da smo uz malo vlastitog odricanja nekome oakšali dio teške svakodnevice.

(materijali – Ivana Mikić)

Skip to content