PD Bistra – doživjeli čari Baraćevih špilja, izvora Slunjčice i Rastoka

Visoke ljetne temperature i sezona godišnjih odmora, koju neki od bistranskih planinara već provode na moru, uticala je na izbor njihove sljedeće destinacije. Stoga je izbor pao na manje zahtjevnu, ali ništa manje lijepu, planinarsku turu, na koju su se uputili druge srpanjske nedjelje.

Ljeto je u punom zamahu pa smo odlučili otići na nešto lakši izlet. Prvo smo krenuli put Baraćevih špilja u Novoj Kršlji blizu Rakovice. Uz stručno vodstvo obišli smo Gornju Baraćevu špilju, jedinu koja je dijelom uređena za posjet. Tijekom jednog sata, koliko ukupno traje obilazak, od našeg odličnog vodiča saznali smo mnoštvo zanimljivih podataka o nastanku, istraživanju i upravljanju ovim zaštićenim područjem.

Naše sljedeće odredište bio je izvor Slunjčice. Glavni izvor ima oblik jezerca, dubine oko 27 m, s tri strane okruženog strmom šumovitom padinom. Od svog izvora do Rastoka kod Slunja, gdje se razgranatim slapištem razvijenim na sedrenim barijerama ulijeva u rijeku Koranu, Slunjčica teče nešto manje od 8 km, ali je zbog svoje prirodne raznolikosti i mnoštva zaštićenih vrsta i staništa još 1964. kanjon Slunjčice proglašen zaštićenim krajobrazom da bi od 2013. ušao u područje ekološke mreže Natura 2000. Šečući uz rijeku od izvora do ušća, nismo vidjeli sve ono zbog čega je ovaj kraj zaštićen, ali ono što smo vidjeli bilo je dovoljno da nas oduševi svojom ljepotom. Na kraju smo obišli i dobro poznate Rastoke, koje upotpunjuju doživljaj Slunjčice kao kratke ali veoma lijepe krške rječice.

Ovakav izlet pokazao se kao odličan odabir za vruće ljetne dane, tim više što se sve može upotpuniti kupanjem u Korani.

(materijali: Tomislav Novosel)

Skip to content