PD Bistra – novo uživanje u ljepotama Velebita


U subotu 22. lipnja bistranski planinari još jednom su pohodili Velebit, na kojem ih niti visoke temperature i saharski pijesak nisu mogli omesti u uživanju u velebitskim ljepotama.

Zadano odredište našeg pohoda ovoga puta bio je najviši vrh naše najveće planine Velebita.
Vaganski vrh (1757 m) najviši je vrh naše najveće planine – Velebita. Ovaj puta odabrali smo prilaz s Bunovca, doline na visini od oko 1200 m, ispod vrha Malovan. Odande smo strmo se penjući između vrhova Malovan (1707 m) i Segestin (1715 m) izašli na put koji povezuje Vaganski vrh i Sveto brdo. U nastavku prema Vaganskom vrhu put malo silazi, a zatim se uspinje, ipak nešto manje strmo nego na početku pohoda, do samog vrha. Zadovoljstvo nakon dolaska na najviši vrh Velebita bilo je prisutno kod svih pa smo si dozvolili dovoljno vremena da u tome i uživamo. Povratak je bio istom stazom, sad nam već dobro poznatom, sve do Bunovca gdje su nas čekali, nažalost na suncu pregrijani, naši auti.

Ove subote bili su dosta neugodni vremenski uvjeti – toplinski val i velika koncentracija saharskog pijeska u zraku. Također, ni uvjeti na vrhu nisu nam dozvolili da u potpunosti uživamo u prekrasnom pogledu koji se inače pruža širom Velebita pa ćemo to morati nadoknaditi nekom novom prilikom.

(materijali: Tomislav Novosel)

Skip to content