PD Bistra – novu planinarsku sezonu otvorili izletom na Plitvice

Nakon kraćeg blagdanskog zatišja bistranski planinari polovicom siječnja odradili su svoj prvi planinarski pohod, za koji su odabrali destinaciju s kojom se ne može nikada pogriješiti – Plitvička jezera, čije ljepote i čari su jednako neodoljive bez obzira o godišnjem dobu ili vremenskim prilikama.

Siječanj je ipak donio zimski ugođaj. Da stvari budu još i bolje, za nedjelju 14. siječnja bilo je prognozirano i sunčano vrijeme. To je bila odlična prilika za uživanje u zimskoj idili na Plitvicama.

U hotelu Jezero dočekala nas je rendžerica koja nam je održala zanimljivo predavanje o nacionalnom parku. Tako smo dobili mnoštvo informacija o smještaju parka, postanku, uspostavi zaštite, životinjskim i biljnim vrstama koje obitavaju na tom području, kao i kulturnim vrijednostima. Ukratko, o razlozima zašto je ovo područje uopće proglašeno prvim nacionalnim parkom u Hrvatskoj i upisano na UNESCO-ov Popis svjetske baštine.

Nakon edukativnog dijela uputili smo se u obilazak jezera. Za opis koji bi dočarao ono što smo vidjeli i doživjeli u zimskoj idili Plitvičkih jezera trebalo bi angažirati pjesnika ili pisca, koji bi znali izabrati i upotrijebiti prave riječi. Jedino što mi možemo i usudimo se reći je – prekrasno, a za više od toga najbolje je pogledati fotografije kojima smo pokušali uhvatiti sve ono što nas je zadivilo.
Iako zbog uvjeta nije bilo moguće obići sva jezera (gornja jezera bila su zatvorena za posjetitelje), to nije umanjilo naš doživljaj i uživanje na ovom izletu. Nismo previše planinarili, ali sve u svemu bio je to idealan početak nove godine.

(materijali: Tomislav Novosel)

Skip to content