PD Bistra – organizirali predavanje o Himalaji

U organizaciji bistranskih planinara, u Kulturnom centru Bistra, ovoga je utorka održano predavanje o usponu na Himalaju, na Nangkar Tshang (5073) i Kala Pattar (5643).
Predavanje je održao Tonći Grgasović, član Hrvatskog planinarskog društva Zagreb-Matica, koji je okupljenim govorio o svojem drugom pohodu na Himalaju, upotpunjujući izlaganje s brojim živopisnim fotografijama.
Ekspedicija je održana od 13. studenog do 2. prosinca 2021. godine, odmah po otvaranju Nepala nakon restriktivnih mjera uvedenih radi korona ugroze.
Od brojnih zanimljivosti izdvajamo nova saznanja o tom dijelu svijeta, kao npr. da broj posjetitelja Mont Everesta ne ovisi o zainteresiranosti samih posjetitelja, već o kapacitetu tamošnjeg aerodroma. Nadalje, zanimljiv je podatak kako su na samom vrhu pronađeni morski fosili, kao i da u Nepalu u svim naseljima do 5000 metara nadmorske visine postoje škole.
Nažalost, publika je upoznata i s alarmantnim podatkom o otapanju ledenjaka, koje na očigled poprima sve veće razmjere te zbog čega dolazi do pojave sve više jezera u visinama.
Ljepote fotografija s ovog pohoda, kao i sa četiri osvojena vrha visine preko 5000 metara, bile su tolike da je bistranska publika postavila i pitanje cijena ovakvih pohoda pa je dio nazočnih odmah izrazio želju za sudjelovanjem na nekoj od ovakvih ekspedicija.

Skip to content