PD Bistra – osvojili Cesargradsku goru

Polovicom veljače, preciznije treće nedjelje u mjesecu, bistranski planinari krenuli su put Cesargrada.

Nakon okupljanja u Donjoj Bistri krenuli smo u Klanjec, gdje nam se pridružio ostatak ekipe, ukupno 34 člana društva, koja su izlet podijelila u tri dijela.
Prvo smo posjetili Galeriju Antuna Augustinčića, jednog od naših najznačajnijih kipara i nezaobilaznog predstavnika hrvatske moderne umjetnosti, koji je svom rodnom Klanjcu darovao vlastiti kiparski opus nastao tijekom 50 godina stvaranja te mu priskrbio ugled u domovini i inozemstvu.

Poslije obilaska galerije slijedio je drugi dio izleta – ne previše zahtjevan uspon na Cesargradsku goru. Riječ je o najmanjoj hrvatskoj gori, koja ipak ima sve što treba da bi bila planinarski privlačna: staru gradinu, planinarsku kuću, vidikovce, izvore, slikovite livade, vinograde i šume te kulturno-povijesne zanimljivosti. Prvo smo se popeli na Japicu (509 m), odakle smo nastavili do planinarske kuće Cesargrad, a zatim smo obišli nedaleko smještene ruševine Cesargrada. Podignut na dominantnom položaju iznad Zelenjaka i Kumrovečke kotline, to je bio grad koji se prvi put spominje 1399. godine, da bi za seljačke bune 1573. godine bio zapaljen.

Po obilasku ruševina spustili smo se natrag u Klanjec te se autima uputili do izletišta Zelenjak gdje se nalazi spomenik u čast hrvatskoj himni, koju je u ovom kraju ispjevao Antun Mihanović. Osim toga, ovdje se nalazi i, jedinstvena u Hrvatskoj, staza kroz krošnje kojom smo prošetali i time zaključili današnji izlet.

(Materijali: Mario Zajec)

Skip to content