PD Bistra – osvojili Sisol na južnom dijelu Učke

Polovicom ožujka bistranski planinari uputili su se ponovno na Učku, ovoga puta na njezin najjužniji dio te se popeli na sam vrh Sisol (835 m).

Krenuli smo iz Brseča odakle se strmim usponom ide do grebena, gdje je prirodno okno Provrtenica. Pogled koji se s grebena pruža na zapad (Istru) i istok (Kvarner) takav je da treba obavezno predvidjeti da se tamo i ostane neko vrijeme. U nastavku put vodi preko oštrog grebena pa je na tom dijelu potreban oprez i dodatan napor za svladavanje. Sve to bude zaboravljeno kad se popne na vrh i može se prepustiti uživanju u trenutku i osjećaju koji obuzme svakog planinara nakon uspješnog uspona.
U nastavku put vodi po grebenu a veličanstveni pogled na sve strane sam po sebi je nagrada za trud potreban za planinarenje okršenim kamenitim terenom. Greben Učke spušta se prema moru pa se cijelo vrijeme uživa u pogledu na ovaj dio Istre i Kvarnera. Zadnji dio vodi iznad uvale Plomin i nije ništa manje atraktivan, da bi se na kraju spustili do vidikovca pokraj hotela Flanona, gdje nas je čekao prijevoz.

Ovaj izlet nikako se ne može svrstati u lagane. U većini slučajeva kada je nešto teže, onda je i atraktivnije, a dobar osjećaj još je intenzivniji i traje dulje. Sve to daje nam snagu da izdržimo svakodnevne izazove i lakše ih podnesemo u vremenu koje protekne do sljedećeg izleta.

(materijali – Tomislav Novosel)

Skip to content