PD Bistra – planinarske zimske radosti na Svetoj Gori

Prve nedjelje u ožujku bistranski planinari za svoju su novu destinaciju odabrali okolicu Gerova u Gorskom kotaru, gdje su proveli prekrasan dan u zimskom ugođaju kakav je i ove godine zaobišao Bistru.
Izlaskom s autoceste put nas je vodio prema Delnicama, gdje nas je dočekao pravi zimski ugođaj, prateći nas do Malog Luga pokraj Gerova. Dalje smo krenuli pješice cestom prema Zamostu da bismo ubrzo skrenuli na šumsku cestu koja vodi do vrha Svete Gore. Na vrhu Svete Gore nalazi se Svetište Majke Božje Karmelske iz 15. stoljeća, najpoznatije Marijino svetište u Gorskom kotaru i jedno od najvećih svetišta Primorsko-goranske županije. Pored svetišta je i vidikovac s kojeg se pruža predivan pogled na hrvatska i slovenska sela smještena na području Kupske doline.
Sa Svete Gore krećemo put Kraljevog Vrha, cestom koja se nakon 2 km nastavlja planinarskom stazom. Ni ovim dijelom nitko nije prošao prije nas pa smo cijeli uspon do Kraljevog Vrha morali sami prtiti. Dalje je bilo puno lakše, jer smo se samo cestom spustili u Tršće i dalje do planinarske kuće Frbežari. Kao što je to uobičajeno kod planinarskih kuća, i ovdje nas je dočekao ljubazni i simpatični domar Vlatko pa smo uživali u toplini doma i dobrom društvu dok nije došlo vrijeme za povratak doma.
Zimski uvjeti u planinama iziskuju dodatan napor za svladavanje željene ture, ali u toplini planinarskog doma i s ljubaznim domaćinom, sve teško bude brzo zaboravljeno a uživanje još veće.
(materijali: Tomislav Novosel)

Skip to content