PD Bistra – pohodili Ozljem i okolicom

Prve nedjelje u veljači bistranski planinari organizirali su kulturno-povijesni izlet u Ozalj i okolicu, na koji su išli zajedno s prijateljima sujednog društva HPD Kameni svati iz Jablanovca.
Izletinička ruta krenula je iz Ozlja, posjetom Munjari grada Karlovca (Mala hidroelektrana Ozalj) na rijeci Kupi u samom centru Ozlja. Zahvaljujući ljubaznosti HEP-a i djelatnika same hidroelektrane, dobili smo priliku saznati nešto više i obići Munjaru. Izgrađena prema nacrtima i projektu građ. inženjera Valerijana Riesznera i arhitekta Hermanna Bollea, nalik srednjevjekovnom kaštelu, danas je ona zaštićeno kulturno dobro, još uvijek u funkciji unutar sustava HEP-a.
Sljedeća točka bio je Zavičajni muzej Ozalj, smješten u starom gradu Ozlju, također neposredno iznad rijeke Kupe. Ovdje smo se upoznali s povijesti Ozlja i okolnih mjesta od prapovijesnog doba pa do novijih dana, zaključno s ulogom i sudjelovanjem ljudi ovog kraja u Domovinskom ratu.
Nakon upoznavanja kulturnih i povijesnih znamenitosti bilo je vrijeme i za planinarski dio izleta. Krenuli smo od samog Starog grada trasom Dubovačkog planinarskog puta, kroz zaseoke, uz livade i oranice, a dijelom i kroz šumu uglavnom uređenim cestama i putevima. Nakon nešto strmijeg završnog uspona, bez većih problema stigli smo na vrh Vodenica (538m). Iako je bilo sunčano vrijeme i bez vjetra, ipak je temperatura bila primjerena zimskom dobu pa se nismo previše dugo zadržavali. S vrha smo krenuli sjevernim prilazom, putem prema naselju Kamanje. Tijekom silaska u nekoliko navrata pružao se pogled prema Samoborskom gorju i Žumberku.
Na povratku prema Ozlju, zaustavili smo se u seoskom turizmu Viki, gdje su nas dočekali ljubazni domaćini i odlična atmosfera pa smo se u njihovom toplom objektu ugrijali i okrijepili za kraj izleta. Bio je to odličan završetak još jedne lijepe planinarske nedjelje.
(materijali – Tomislav Novosel)

Skip to content