PD Bistra – posjetili Paklenicu

Predzadnje nedjelje u travnju bistranski planinari za svoju su novu destinaciju odredili Nacionalni park Paklenica, gdje su proveli još jedan u nizu čarobnih dana prepunih lijepih i nezaboravnih pejzaža južnih padina Velebita.
Po dolasku na parkiralište u Velikoj Paklenici, pripremili smo opremu, planinarski se dotjerali i otišli do ulaza u Podzemni grad Paklenice na prvu zajedničku fotografiju. Dalje smo krenuli uređenom stazom kroz kanjon Velike Paklenice. Vrlo brzo došli smo u podnožje Anića kuka gdje smo se podijelili u dvije grupe. Jedna grupa krenula je na uspon na sam Anića kuk, a druga lagano prema planinarskom domu Paklenica.
Nakon zanimljivog prelaska potoka, slijedio je strmi uspon na plato iznad kanjona. Kad smo se popeli na plato, tek onda je slijedio najteži dio – završni uspon na Anića kuk. Put je zahtjevan, kamenit, potrebno je koristiti i ruke i noge, no to nas nije pokolebalo i na kraju su, uz međusobno pomaganje i podršku, svi došli na vrh. Ono što nas je dočekalo na vrhu, odmah je izbrisalo sjećanje na težinu uspona. S jedne strane pucao je pogled na more, a s druge na masiv južnog dijela Velebita. Bilo je teško odlučiti se što je ljepše pa nismo to niti pokušavali nego smo jednostavno uživali, svjesni da se za ovako nešto ipak moramo malo potruditi.
Spustili smo se s vrha i nastavili po platou i preko Jurlina prema planinarskom domu. Put je raznolik, prelazi kamenjarom, livadama, šumom, a cijelo vrijeme može se uživati u impresivnom pogledu na južni dio naše najdulje, a po mnogima i najljepše planine. U planinarskom domu dočekali su nas ljubazni domaćini, a kako smo imali dogovorenu okrjepu, nama je bilo još draže što smo stigli na zasluženi odmor. Na povratku smo išli kroz kanjon, uhvatio nas je i mrak, ali uz dobru opremu i dobro uređenu stazu niti to nam nije predstavljalo nepremostivu zapreku.
Ovaj izlet bio je jedan od najtežih u zadnjih nekoliko godina. Ipak uz sve probleme i nezgode, a zahvaljujući kolegijalnosti i međusobnom pomaganju naših članova, umorni, ali puni dojmova vratili smo se doma, svjesni da će svi problemi koji nas očekuju u dolazećem radnom tjednu biti zasjenjeni uspomenama na proteklu avanturu.
(materijali – Tomislav Novosel)

Skip to content