PD Bistra – uživali u ljepotama Like

Treće nedjelje u veljači bistranski su planinari uživali u ljepotama ličkog prirodnog pejzaža.

Nekoliko kilometara od Gračaca u smjeru Knina, na sjeveroistočnoj padini brda Crnopca na južnom Velebitu, nalaze se Cerovačke špilje – najveći turistički špiljski kompleks u Hrvatskoj. Za posjet su otvorene Donja i Gornja Cerovačka špilja, a mi smo odlučili obići obje.

Po dolasku u centar za posjetitelje okupili smo se i pod vodstvom vodiča uputili prema špiljama. Od centra do ulaza u donju špilju treba se prošetati uzbrdo 10-15 minuta, a isto tako i od donje do ulaza u gornju špilju. Obilazak je moguć isključivo uz vodiče, koji su bili odlični i neumorno nam i na vrlo zanimljiv način nizali pregršt informacija i zanimljivostima. Teško je riječima opisati što posjetitelje čeka u podzemlju Velebita, a niti fotografije koje se mogu vidjeti u našim galerijama ne mogu dočarati ovo remek djelo prirode pa onima koji ovo čitaju ostaje jedino uputiti se tamo te osobno vidjeti i doživjeti ljepote podzemnog svijeta Like.

Naše sljedeće planirano odredište bio je Zir – osamljeno stjenovito brdo u sredini Ličkog polja, a u neposrednoj blizini autoceste Zagreb-Split. Međutim, ovoga puta vrijeme nije bilo na našoj strani, teren je bio vlažan, što u kombinaciji sa strmim završnim usponom koji pred kraj vodi kroz stijenu, nije ulijevalo povjerenje u sigurnost naše velike i dobno šarolike grupe. Zbog toga je odlučeno da uspon na Zir ostavimo za neku drugu priliku i bolje uvjete, kako bi svi mogli sigurno stići na cilj i uživati u pogledu koji se inače odozgo pruža.

Umjesto toga, na putu prema doma, zaustavili smo se na Majerovom vrelu – jednom od dva najveća izvora rijeke Gacke. Ponovno nas je ljepota ovog djela prirode ostavila bez riječi pa jedino što opet možemo je preporučiti svima da posjete Liku i osobno se uvjere u njezine ljepote.

(materijali: Tomislav Novosel)

Skip to content