PD Bistra – uživali u ljepotama Slovenije

Biti planinarom znači znati uživati u ljepotama prirodnog okoliša, bez obzira na granice, vremenske prilike i težine zacrtanih putova. Te činjenice i više su nego dobro poznate bistranskim planinarima, koje je put ovoga puta odveo u Sloveniju.

Sredinom rujna članovi PD Bistra posjetili su Triglavski narodni park u Julijskim Alpama. Vrijeme nam je bilo savršeno tako da smo uspjeli napraviti obje planirane ture.

Prva skupina je iz Rudnoga polja krenula preko Kačjeg roba i Srenjskog prevala na jedan od planinarima najomiljenijih vrhova – Viševnik (2050 m). U prvom dijelu staza je strma, no nakon sat vremena odvaja se desno i postaje blaža i njome se dolazi u Kačji rob. S ove strane Viševnik pokazuje svoju pravu stranu, stjenovitu, divlju, prekrasnu. Staza dalje vijuga dolinom okruženom stjenovitim vrhovima da bi nakon kratkog uspona stigla na Srenjski preval. Nakon dva i pol sata dolazimo na vrh, s kojeg je pogled veličanstven: Karavanke, Stol, Begunjščica, Golica, Veliki draški vrh, Ablanca i naravno Triglav. Na povratku je odabran put preko Srenjskog prevala prema planini Konjščici. Spuštajući se u dolinu pruža se pogled na Triglav i mnoštvo planinara koji se na njega uspinju ili se s njega spuštaju. Na planini Konjščici nalaze se pastirski stanovi, gdje gostoljubivi domaćini poslužuju planinarima izvrsno kiselo mlijeko, štrudlu, jotu. Na posljetku put se spušta u Rudno polje.

Druga skupina je iz Rudnoga polja krenula na atraktivnu planinu Zajamniki. Dolinu poznatu po pastirskim stanovima smještenim oko jedine ulice u toj dolini. Sa staze, a naročito sa Zajamnika, vide se okolni alpski vrhovi i Bohinjsko jezero. To je bila prilika za za uživanje u šetnji, druženju i pogledima na Alpe.

Na ovom izletu najteže je bilo odabrati turu, jedna ljepša od druge i evo nam razloga za ponovni dolazak.

(materijali – Tomislav Novosel)

Skip to content