Priroda uzvraća udarac

Jučerašnje, do sada nezapamćeno nevrijeme, ovoga puta nije zaobišlo niti Bistru. Crni oblaci nadvili su se nad Bistrom, praćeni olujnim vjetrom i obilnim kišnim padalinama u kratkom su nam vremenu pričinili velike štete, koje se još uvijek zbrajaju.
Neke od većih šteta zabilježili smo u centru Donje Bistre gdje su posebice stradali Vatrogasni dom i nekoliko stambenih objekata, a zabilježeno je i više izvala drveća, koja su za posljedicu imala rušenja elektro i telefonskih kablova.
Po svemu sudeći, nakon ne tako davnih razornih potresa i poplava pred nama su novi izazovi, ovoga puta u vidu toplinskih udara i olujnih vjetrova, na koje ćemo se, izgleda, morati naviknuti.
Ljudska civilizacija, neprekidno pogonjena nagonom za stvaranje što više raznih dobara, često i onih nepotrebnih te izazvanih isključivo potrošačkim mentalitetom, s jedne je strane dovela do gomilanja tih dobara, ali je na drugoj strani zaboravila na činjenicu da prirodni okoliš nije beskonačni resurs.
I dok smo to mi ljudi zaboravili, priroda očito nije i polako nam uzvraća udarac u vidu ovakvih pojava. Za vjerovati je, kako će nam ovakva događanja uskoro u fokus staviti upravo promišljanja posljedica klimatskih promjena, umjesto dosadašnjeg stihijskog zadiranja u prirodu.

Skip to content