EKOMUZEJ BISTRA – Dovršetak izvedbenog muzeološkog projekta

Projekt ”Obnova zgrade stare škole i kulturno-turistička revitalizacija kroz ITU mehanizam – EKOMUZEJ BISTRA” (KK.06.1.1.16)

U prvom tromjesečju 2022. godine nastavljene su intenzivne aktivnosti na završnoj fazi izrade izvedbenog muzeološkog projekta odnosno izrade elaborata stalnog postava muzejske izložbe Bistra 1209. Tvrtka Fabrika Arhitekti d.o.o. koja je ugovorena za navedenu uslugu, u suradnji s grafičkim i produkt dizajnerima, dizajnerima multimedije i izložaka, ozvučenja, rasvjete i signalizacije te Udrugom Ekomuzej Bistra koja je partner na projektu, provela je terenska istraživanja u svrhu prikupljanja prikladnih fotografija i artefakata kao i prikupljanja potrebnh podataka za izradu maketa i grafičkih prikaza pojedinih tematskih cjelina. Stalni postav budućeg ekomuzeja bit će predstavljen u četiri tematske cjeline: (1) Prirodno i natprirodno;  (2) Hiža; 3) Rad (zemlja) i (4) Učionica. Posebno izazovan posao bilo je prikupljanje kvalitetnih i vizualno atraktivnih fotografija koje će se implementirali u budući stalni muzejski postav te odabrati predmete koju pričaju zanimljivu priču o povijesti Bistre. Na izradi zvučnog pejzaža budućeg postava Ekomuzeja Bistra angažiran je francuski kompozitor Didierom Duette koji je uz asistenciju članova udruge Ekomuzej Bistra snimio zvukove stare škole, bistrajnske hiže i stolarske radionice te autentične tradicijske napjeve i razgovore Bistrana i Bistranki. U narednim mjesecima slijedi snimanje zvukova prirode i tradicijskih radova na polju, glasova školske djece i starog mlina. Svi navedeni zvukovi osim starog mlina, snimit će se na lokacijama Bistre te će se na taj način sačuvati kao autentičan zvučni pejzaž.

Aktivnosti promocije i marketinga destinacije na temu kulturne baštine, uključujući usluge brendiranja turističke destinacije provodila je Turistička zajednica Zagrebačke županije, obavezan partner na projektu. Promotivne aktivnosti uključile su izradu objave na web stranicama (www.visitzagrebcounty.hr), portalima (Turističke priče, Total Croatia News), društvenim mrežama te objave u tisku i drugim medijima.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.  

Ukupna vrijednost projekta: 11.979.148,74 kn
Ukupno dodijeljena bespovratna sredstva: 10.110.430,40 kn

www.strukturnifondovi.hr

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Općine Bistra.

Skip to content