PD Bistra – uspon na Ličku Plješivicu

Zadnje nedjelje u kolovozu bistranski planinari iskoristili su odlične vremenske uvjete i uputili se u Liku, gdje su si za novi cilj postavili uspon na Ličku Plješivicu, koji su, baš kao i brojne do sada, uspješno odradili.

Na samoj granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine nalazi se drugi najviši vrh ove planine – naš cilj Gola Plješivica (1646 m). Dovezli smo se do sela Mihaljevac u Koreničkom polju, u samom podnožju Plješivice, pripremili se i nešto prije 10 sati krenuli. Nakon početnog, za hodanje ne baš lijepog, dijela koji vodi kroz grmlje i nisku šumu te u podlozi s materijalom koji se osipava pod nogama i otežava hodanje, ušli smo u šumu. Uspon do pred samu Malu Plješivicu vodi kroz šumu i nije naročito strm, ali je konstantan, tako da nema puno položenijih dijelova koji bi omogućili odmaranje u hodu.

Uz više kraćih predaha i odmora, koje smo strateški imali na mjestima gdje se otvarao pogled na vrhove, došli smo do ruba šume. Zadnji uspon je osjetno strmiji i na čistini pa je bila sretna okolnost da je puhao vjetar, na mahove i prilično jak. Ubrzo smo stigli na vrh Male Plješivice, gdje smo imali kraći odmor. U nastavku uspona iskoristili smo cestu koja je napravljena još za vrijeme dok je JNA koristila Željavu, koja se nalazi unutar planine, da bi došli do nekadašnjeg heliodroma, a zatim i do samog vrha. S oba vrha pruža se impresivan pogled na dvije susjedne države, no zbog ljetnih vrućina i isparavanja pogled na okoliš nije bio posve čist. Zadržali smo se u razgledavanju napuštenih vojnih objekata i odmoru, da bi se na kraju istim putom spustili na mjesto odakle smo i krenuli.

Put je kondicijski zahtjevan, oko 16 km duljine i uz svladavanje oko 1200 m pri usponu i silasku, no velikim dijelom ide kroz šumu što je u kombinaciji s vjetrom doprinijelo da bez većih poteškoća to svladamo čak i u ljetno doba. Uspon je praktično konstantan, no uglavnom nije osobito strm pa je i to olakšavajuća okolnost. Sve to isplati se radi pogleda s vrhova, a i sama priča o Željavi daje dodatni čar.

(materijali – Tomislav Novosel)

Skip to content